Naturen i Mjällådalen går nu på sparlåga. Har man tur kan man få se uttern vandra längs ån eller bli utskälld av en talltita.
2010 års inventeringar är avslutade och avrapporterade med ett resultat som ytterligare har stärkt Mjällådalens status som ett skyddsvärt område med höga naturvärden. Efter sammanställning av 2010 års, tidigare års inventeringar och observationer finns nu hela 132 signalarter och 96 rödlistade arter noterade.
Det ständigt överhängande hotet mot naturvärdena i Mjällådalen är skogsavverkning. Marken rivs upp vid avverkning och alla de arter som är beroende av gammal skog missgynnas. Frågan är om våra inventeringar gör någon skillnad? Vi tror det. Kunskap, envishet och lite naivitet kan räcka hur långt som helst.
Vi går återigen mot ljusare tider och det är dags att blicka framåt. Hur uppnår vi vårt långsiktiga mål att få hela dalgången skyddad? Hur uppmärksammar vi människor på vilken tillgång Mjällådalen är? Och sist men inte minst; vilka organismgrupper skall vi inventera till sommaren?
Förnan myllrar av liv
Tänk att få göra en markfaunainventering! I den multnande förnan myllrar det av liv. Sedan har vi ju spindlarna, landsnäckorna och mångfalden av svampmyggarter boendes i lågorna (liggande döda träd). Det är bara fantasin som sätter stopp för vad vi kan hitta i Mjällådalen, och tillgången på artexperter förstås.
Lätt rekrytera experter
Att rekrytera experter till Mjällådalen har gått bra hittills. Sammanlagt sju personer med specialkunskaper besökt dalgången och bidragit med nya artfynd av svampar, mossor, lavar och nattfjärilar. Tankar finns på att bjuda in dem igen eftersom de bara har genomsökt delar av Mjällådalen. Det kan också bli aktuellt att dra i lite nya trådar.
Finns det någon svampmyggsexpert därute som vill ställa upp?
En annan spännande idé är att göra en digital 3D-modell över Mjällådalens topografi. Att kunna visa upp ravinerna, niporna och platåerna på detta sätt skulle ha ett stort pedagogiskt värde för både barn och vuxna. Som ni märker består innehållet i 2011 års inventeringar mest av lösryckta idéer som vi nu försöker följa upp. Men en sak är i alla fall säker- den 21 maj är det vårsvampsinventering i Mjällådalen. Hoppas vi ses då!
Text: Sofia Lundell
Ps! Vill du se hela inventeringsresultatet finns det redovisat under fliken inventeringar här på hemsidan.