Skydda den unika naturen i Mjällådalen

Mjällådalen, stigSkydda den unika naturen i Mjällådalen

Öppet brev till Sveriges medborgare

Många vackra ställen finns i vårt land men ett av de vackraste torde vara Mjällådalen i Västernorrland. Har du någonsin varit där, långt från storstadens buller och stress? Har du lyssnat till Mjällåns porlande då den slingrar sig fram emellan höga, branta nipor? Har du gått på en stig som följer en smal getryggsås, eller ringlar sig fram bland träden längs ett stup ned emot Mjällån? Upplevt den vackra rogivande skogen eller den kittlande vildmarken? Luktat på det kaneldoftande sötgräset eller upplevt skönheten i den häpnadsväckande kandelabersvampen?

DSC_8107Mjällådalen är ett sammanhängande skogsområde fullt med allt detta och mycket till. Området sträcker sig från Mjällåns södra delar i Timrå kommun nästan ända upp till Viksjö i norr i Härnösands kommun, Västernorrland.

Bara att vandra längs stigarna i detta område är ett äventyr. Naturintresserade har här ett paradis, men även de som inte vet hur man skiljer på sötgräs och glesgröe eller var man finner koralltaggsvampen eller lunglaven kan njuta av denna plats. Mjällådalen har något för alla.

Just därför borde Mjällådalen få det skydd den rättmätigt behöver. I dalen finns unika strandformationer som hotas av skogsbruket. Men inte nog med det. I hela landet pågår en skövling av våra skogar där skog kalhuggs och ersätts med träd; plantager med bara plats för ett trädslag som enbart finns där för att uppfylla produktionssyften. 2000 arter hotas av utrotning till följd av skogsbruket, men en del av dessa fantastiska arter har sin fristad i Mjällådalens blandskogar. Vem som helst kan promenera där och hitta dem.

Jag tänker utmana dig som läser detta. Ja, utmana! Om du någon gång har vägarna förbi Västernorrland, besök Mjällådalen och promenera lite där. Eller varför inte besöka en skog i din närhet? Känner du till någon orörd skog? Berätta sedan om din upplevelse för någon, här eller bara för bekanta. Fundera sedan på hur det kändes att vandra i dessa marker. Jag blir uppenbart förvånad om besöket lämnat dig oberörd!

Fundera sedan vidare – borde inte Mjällådalen skyddas? Borde inte alla Sveriges skogar skyddas? Är det inte dags att stoppa skogsskövlingen?

Text: Johan Moberg, Deltagare i Forskningsresan 2009 och 2011

Det här inlägget postades i Öppet brev och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *