Ny skålsvamp för världen funnen i Mjällådalen

Peziza sp. Tjusig mörkviolett skålsvamp och ny art för vetenskapen som Karin Hansen samlade in ute på en sandrevel i Mjällån. Karen har funnit över 100 nya skålsvampar för landet i sitt prjekt om "Svenska skålsvamparna" som uppmärksammats både i radio och TV, se Artdatabankens webbplats: artdatabanken.se. Cirka 20 skålsvampar är helt nya för vetenskapen. Foto: Thomas Laessoe.

Under svenska mykologiveckan i Timrå 2014 så ledde vår suveräna stigfinnare Elisabeth Nilsson vandringar varje dag i fantastiska Mjällådalen, en djupt nedskuren och flera mil lång dalgång på gränsen mellan Medelpad och Ångermanland.

BILD: Peziza sp. Tjusig mörkviolett skålsvamp och ny art för vetenskapen som Karen Hansen samlade in ute på en sandrevel i Mjällån. Karen Hansen forskar på släktskap och systematik hos skålsvampar vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Karen har funnit över 100 nya skålsvampar för landet i sitt projekt om ”Svenska skålsvamparna” som uppmärksammats både i radio och TV. Se också Artdatabankens webbplats: artdatabanken.se. Cirka 20 skålsvampar är helt nya för vetenskapen.
Foto: Thomas Laessoe.

Väldokumenterad naturpärla

Mjällådalens natur beskrivs på sidorna 662-663 i Rolf Lidbergs och Håkan Lindströms praktverk Medelpads Flora (2010). Världsnaturfonden har lyft fram och pekat ut Mjällådalen som en ”Svensk Naturpärla”. Föreningen Skydda Skogen har inventerat naturen i Mjällådalen. Länsstyrelsen i Västernorrland har inlett reservatsbildning av stora delar av Mjällådalen.

Nyligen sände radioprogrammet Naturmorgon från Mjällådalen där bland annat Stefan Grundström medverkade, tidigare kommunekolog i Timrå liksom länsstyrelsens kunniga naturvårdare.

Vacker violett skålsvamp – en ny art

Här i Mjällådalen finns landets största förekomster av sötgräs som håller till i djupa raviner och vid eroderade stränder. På murken lövved på en sandrevel i Mjällån fann Karen Hansen 2014 en vackert violett skålsvamp, se bild och beskrivning på sidorna 92-93 i rapporten nedan från mykologiveckan:

Rapport från Mykologiveckan i Timrå 2014

Karen är dansk mykolog och sedan flera år svampforskare vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Hon har specialiserat sig på de ofta mycket vackert färgade skålsvampar och funnit många nya arter för vetenskapen bland annat i svenska fjällområden. Svenska Artprojektet och Artdatabanken har stöttat Karens forskning.

Karen sände idag 28 mars 2019 nedanstående glada hälsning om det intressanta fyndet i Mjällådalen 2014. En hälsning som bör glädja Elisabeth Nilsson men även Hans Sundström, Sofia Lundell, Lennart Vessberg och alla vi andra som inventerat och älskar naturen i Mjällådalen.

Sundsvalls Mykologiska Sällskap brukar ha svampvandringar med Elisabeth i Mjällådalen i ljuvlig hösttid när de gamla barr- och lövskogarna i dalgången dignar av svampar. Här finns exempelvis hela kopplet av gammelskogens alla tickor bland annat ostticka liksom doftickor på lunglavsklädda sälgar.

”Hej Jan-Olof,

Ja det är en ny art for verlden af slægten Pachyella!  Vi kommer att beskrive den og dermed också ändre karaktererne for slägten Pachyella, da denne art nemligen inte har gele i excipulum. Min post doc, Juan Carlos Zamora, holder på med Pachyella, Adelphella (=Pachyella babingtonii) och Boudiera, och vi kommer i den artikeln beskrive den nya art. Artiklen skal blive klar inom nogle måneder och jag håber publiceret innan sommeren. 

Håber I har det godt – och inte så store problem med corona virus där i bor.

 Bästa hälsningar från vår-liknande Stockholm,

Karen”

Text: Jan-Olof Tedebrand
Foto: Thomas Laessoe

Det här inlägget postades i Fynd, Inventering och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *