Från Horse Shoe Bend till Mjällån

Mjällån, augusti 2019. Foto: Tomas Ärlemo

Mjällån, augusti 2019. Foto: Tomas Ärlemo

Tomas Ärlemo, dokumentär-, rese- och journalistisk fotograf med ett stort intresse för actionsport och friluftsliv berättar om  sin tur till Mjällån i somras. Och visst ser vi likheten mellan Horse Shoe Bend i Arizona och Mjällån.

Så här skriver Tomas:

Den 8 augusti i år satt jag i vår sommarstuga i Gussjö och råkade höra ett inslag på radio via Sveriges Radios facebooksida. En bild där Mjällån meandrar sig fram i landskapet ingick i inslaget. Jag kom då att tänka på likheten med Horse Shoe Bend som jag besökt för några år sedan.

Som fotograf kände jag att det skulle vara roligt att leta rätt på platsen på bilden och se om det var möjligt att ta en bild av den lokala “hästskoån”.

Jag hade aldrig hört talas om Mjällån, men min pappa hade besökt den någon gång tidigare och visste att den rinner inte långt från där vi befann oss, så dagen efter åkte vi på upptäcksfärd.

På satellitbilder försökte vi lista ut exakt var bilden hade tagits. Jag gissade på ett ställe som visade sig ligga några kilometer uppströms från platsen som vi letade. Då det inte verkade stämma knackade vi på dörren till ett hus i närheten av ån.

Husägaren var inte riktigt säker på var bilden var tagen men lyckligtvis kände han eldsjälen bakom det kommande naturreservatet, Elisabeth Nilsson, så han ringde och frågade. Elisabeth ställde upp och visade oss platsen och delade även med sig av en massa intressant information om området.

Fantastiskt att det gömt sig sådana pärlor alldeles i närheten av där vi har vistats i många år!

Vänliga hälsningar
Tomas Ärlemo

Foto: Tomas Ärlemo, arlemo.se

P.S. Här är en kampanj som är lite rolig. Det är en tysk tågoperatör som jämför Horse Shoe Bend med en bild på Rhen. En tredje bild skulle kunna vara en bild på Mjällån :).

www.contagious.com/news-and-views/doppelganger-destinations-sell-staycations-to-germans 

Det här inlägget postades i Mjällådalen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *